Ingen tenker alene. En bok om å skifte mening.
Anmeldelse i Klassekampen: Bjørn Stærk leverer et solid forsvar for verdien av å ombestemme seg.
Stemmer det at offentligheten kollapser i steile fronter, at alle står på sitt, ingen tør å tenke nytt og at det er hatet og ufornuften som rår? Sannheten er at mennesker endrer mening hele tiden, at vi egentlig er ganske fornuftige, men at omstendighetene må være riktige. Vi er sosiale dyr som tenker sammen med andre mennesker på godt og ondt. I gode grupper tenker vi godt, i dårlige grupper tenker vi dumt. Løsningen på ufornuft er ikke å “tenke selv”, men å finne gode grupper å tenke sammen med.
- Kronikk i VG: Det finnes en enkel løsning på fastlåste diskusjoner. Vi lever i ulike virkeligheter men kan møte hverandre gjennom praktisk erfaring.
- Intervju på NRK Radio.
En viktig del av boken er intervjuer med mennesker som har endret mening i store spørsmål så som Gud, Midtøsten og økonomisk politikk. Sidsel Wold snakker om sin tid som israelsvenn, Emil Erstad om årene som ganske fanatisk kristenkonservativ, Paul Chaffey om veien fra SV til Høyre, Bjørn Westlie om tiden i AKP, Tania Michelet om å gå fra AKP til Den norske kirke, og Ida Jackson om hva man lærer av å gjøre ting i praksis. I tillegg snakker faren min om det å ikke endre på sine kristenkonservative meninger, og Laial Ayoub om å rive seg løs fra en oppvekst hvor det å ha egne meninger ikke var lov i det hele tatt.
Jeg er også med, her og der, om reisen fra kristentro til ateisme, fra høyrepopulisme til MDG og andre av mine store og små meningsendringer.
- Kjøp fra din lokale bokhandel, signert fra Norli - eller be biblioteket ditt om å skaffe den.
En unik del av dette prosjektet er at jeg legger ut notatene mine fra bøkene og forskningsartiklene jeg har gjort bruk av. Bare en forsvinnende liten del av disse notatene endte opp i boka, men det er så mye interessant her at det er trist å ikke få brukt dem til noe. Så planen min er å legge ut alt på nett, for de som ønsker å grave dypere eller verifisere at jeg har brukt kildene riktig.
Anmeldelse i Klassekampen
Tenk om igjen. Bjørn Stærk leverer et solid forsvar for verdien av å ombestemme seg. (25. januar 2025)
Bjørn Stærk skriver klokt om både gruppedynamikk, ritualer, roller og algoritmer, og henter innsikter og teorier fra psykologer, antropologer og filosofer – samtidig som han beskriver hvordan bøkene vi leser for barna våre kan gi oss nye innsikter. Han diskuterer også ulike nivåer av «meninger», fra trivielle oppfatninger til «signifikant overbevisning», og kommer med noen bud på hva det er som skal til for å forandre mening. Det siste er ikke ment som en overbevisningsmetode i møte med andre, men som en oppfordring til å utfordre og endre seg selv; utsette seg selv for et meningsmangfold. Det siste er i dag lettere enn noensinne før, bare et tastetrykk unna. Men du må ha viljen til å trykke på tasten for at det skal skje!
Intervju i Morgenbladet
– Er det noe vi bør oppmuntre til, er det å få et nytt syn på ting. Det er ikke flaut å endre mening, mener Bjørn Stærk. Han vet hva han prater om. (10. januar 2025)
– Vi har alle vår egen måte å forstå verden på, basert på våre egne erfaringer og våre sosiale omgivelser. Mennesker tenker sammen med omgivelsene de føler seg knyttet til, og skaper en felles virkelighetsforståelse. Med en gang vi knytter oss til en gruppe, overlater vi også en del av tankearbeidet til gruppen. Så når du snakker med noen med andre erfaringer og annen gruppetilhørighet, snakker du ikke bare med den personen. Det er egentlig ikke så rart at det er vanskelig å utfordre alt det med noen ord, sier Stærk, som mener at løsningen ikke er å tenke bedre alene, men å finne bedre grupper å tenke sammen med.
Intervju i Samtiden
Bjørn Stærk håper alle han har hatt stygge krangler med på nettet leser boka (20. januar 2025)
Debatter om offentligheten, fornuft og meningsendring har hatt et for sterkt fokus på enkeltmennesker. Mye som ellers fremstår mystisk, er langt lettere å forklare når vi plasserer mennesker i sin sosiale kontekst.
Intervju i Vårt Land
Likte motstanderne. Skiftet mening. (23. januar 2025. Krever abonnement.)
En sommerdag da han var 16 forlot Gud hodet hans. 30 år senere har ateisten Bjørn Gregory-Stærk skrevet bok om hva som skjer når vi endrer mening. – Båndene til menigheten min hadde over tid blitt svakere. Jeg følte meg ensom og utilpass. Gud kjentes ikke til stede i livet mitt. Så kjøpte jeg mitt første modem, logget meg på de forumene jeg fant på nett og kjente meg hjemme med en gang. Jeg likte den kritiske tenkingen. Dette var mine folk. Jeg identifiserte meg med dem, og det gjorde meg nysgjerrig på hva de sto for, husker Gregory-Stærk. Han legger til: – Forskning viser at endring av tro eller mening ofte følger etter endring av tilhørighet. Det er vanskelig å gjøre oppbrudd alene.
Intervju i Dagbladet
- Mange er sikkert sure på meg. (18. januar 2025.)
Det er ikke bare sine egne meningsbrytinger Bjørn Stærk undersøker i boka. Han har også snakket med Paul Chaffey, som gikk fra å være SV-politiker til å bli næringslivstopp og statssekretær i Høyre. Og med Tania Michelet, som vokste opp i et AKP-hjem der kristendom var fy-fy, men siden døpte seg og ble kristen i voksen alder.
I tillegg har Stærk snakket med NRK-korrespondent Sidsel Wold. Wold vokste opp med en sterk kjærlighet til Israel, som gjorde at hun dro og jobbet i kibbutz i Israel på 70-tallet. Hun kom tilbake til Oslo og Blindern med israelernes verdensbilde i bagasjen - noe som ikke bare var lett, skriver Stærk i boka.
– Studenter på 80-tallet var ikke på Med Israel For Fred sin side. Folk skjelte henne ut. Det påvirket henne ikke i det hele tatt, men gjorde at hun måtte forskanse seg helt og si at folk ikke forstod hva hun snakket om, forteller Stærk. Wold begynte i NRK. Under Oslo-avtalen ble hun en stor ressurs da hun kunne snakke med de israelske politikerne på deres eget språk. Vendepunktet kom da hun ville bli utenrikskorrespondent, ikke fikk jobben, og likevel dro ned til Israel for å jobbe som frilanser. Wold besøkte nye miljøer med israelere som så ting på en annen måte enn hun tidligere hadde opplevd. Den nåværende NRK-korrespondenten fikk høre andre historier om Israels behandling av palestinerne.
– Da kom et brudd, hvor hennes verdensbilde kollapset ganske kjapt. For meg peker det på to ting: Betydningen av at vi hører på venner og ikke fiender, og betydningen av å se ting med egne øyne, sier Stærk.